14 i 21.03.2024 r. odbyły się spotkania dla klas 5-6 z dietetykiem.
Panie Izabela Pałys i Agnieszka Głaz-Żebracka z Gabinetu Dietetycznego „3 Kroki” omówiły nawyki żywieniowe młodzieży. Odpowiedziały na pytania uczniów, jak należy dbać od najmłodszych lat o swoje zdrowie i dobre samopoczucie.
Panie przypomniały o piramidzie zdrowego żywienia oraz jak właściwie dobrane pożywienie ma wpływ na koncentrację, prawidłowy rozwój, sprawność intelektualną, fizyczną i zdrowie w dorosłym życiu.
W dyskusji wyjaśniły, jak ważne jest spożywania wartościowego śniadania przed wyjściem do szkoły. Jest to nasza energia na dobre rozpoczęcie dnia.
Każdy powinien pamiętać, że warzywa i owoce to główne źródło witamin składników mineralnych i błonnika.
Słodycze nie dostarczają cennych witamin i składników mineralnych, dlatego warto ograniczyć dodawanie cukru do potraw i napojów. Słodycze warto zastąpić owocami lub niesolonymi orzechami i nasionami. Orzechy, zwłaszcza włoskie, migdały, nasiona słonecznika czy dyni zawierają szereg substancji korzystnych dla zdrowia. Słodycze nie powinny zastępować wartościowego posiłku, np. kanapki i owoców na drugie śniadanie.
Pamiętajmy o piciu wody. Jej niedobór szybko prowadzi do odwodnienia i związanego z tym gorszego samopoczucia, osłabienia organizmu, mniejszej możliwości koncentracji i przyswajania nowych wiadomości.
Codzienna aktywność fizyczna, przynajmniej 60 minut dziennie, w szkole i poza szkołą zapewnia dobrą kondycję fizyczną i sprawność umysłową oraz wpływa na prawidłową sylwetkę i atrakcyjny wygląd.
Beata Joniak